Este bine de stiut:
Chiar daca nu se cultiva la noi in tara, citricele sunt unele dintre cele mai preferate fructe ale romanilor. Fie ca vorbim despre portocale, mandarine, clementine, lamai sau despre grepfruit, ele sunt nelipsite din orice casa. Totusi, coaja lor contine substante periculoase, doarece sunt tratate cu substante chimice (pesticide, fungicide, insecticide …) pentru a-si pastra prospetimea pe durata transportului si a depozitarii, avertizeaza Asociatia pentru Protectia Consumatorilor.
Aceste fructe nu prezinta riscuri majore atata vreme cat coaja nu este consumata. Insa in Romania foarte multe gospodine, folosesc pentru a da aroma prajiturilor, coaja rasa de portocala sau de lamaie, amestecata cu zahar. Sau mai mult, in prepararea limonadelor sau a sucurilor naturale, in cofetarii, baruri sau cafenele, se pun felii de portocale si lamai cu coaje cu tot. Astfel, substantele cu care au fost tratate aceste fructe ajung direct in preparatele consumate si exista riscul aparitiei unor intoxicatii sau alergii.
Una dintre substantele care se regasesc in coaja citricelor este E230 (bifenil – conservant), pesticid care impiedica dezvoltarea mucegaiurilor pe coaja fructelor. Testele de laborator au demonstrat ca poate provoca boli de piele si sangerari interne, daca este consumat in concentratii mari. De asemenea E 231 Ortofenilfenol, conservant de suprafata, poate produce alergii la contactul cu pielea, indeosebi la copii.
Piersicile si caisele. Aceste fructe sunt stropite in mai multe randuri, la inceputul primaverii, impotriva daunatorilor. Pe coaja lor, acoperita de un puf fin, pot ramane cu usurinta urme de pesticide. Daca vrei sa le consumi, ar fi indicat sa le speli inainte extrem de bine sau chiar sa le cureti de coaja. Ori mai bine, alege nectarinele! Acestea au coaja lipsita de puf, ceea ce inseamna ca retin mai putine pesticide.
Ciresele. Ele contin de cele mai multe ori carbaril, un pesticid suspect a fi cancerigen. Acesta ar creste riscul aparitiei bolii Parkinson. In plus, dupa ce sunt culese, coaja lor subtire este de multe ori tratata cu un spray impotriva viermilor. Inainte de a le consuma, spala-le cu multa apa, de preferat Apa Kangen cu pH 11,5!
Daca insa vrei sa mananci un mar de import, gandeste-te de doua ori inainte. Atunci cand nu sunt crescute in mod natural, acestea pot contine substante care pot determina dezechilibre hormonale. In mod frecvent imediat dupa recoltare ele sunt tratate cu substante chimice pentru a preveni aparitia petelor. Asadar, intre un mar perfect verde si unul mic, de la tarani, cel din urma va fi mereu mai gustos si mai sanatos.
Mergem mai departe si vorbim despre afine. Din fericire, in tara noastra acestea se gasesc din abundenta si sunt culese direct din padure. Asadar, se recomanda sa consumi cu incredere orice tip de fructe de padure!
Am insa o bila neagra si pentru struguri. Strugurii din magazine sunt in general din import si contin o cantitate mare de fungicide. Fiind fructe extrem de perisabile, pentru a rezista transportului si lungilor perioade in care stau pe rafturile magazinelor, sunt de cele mai multe ori tratate cu fungicide puternice. De recomandat sa-i alegi pe cei crescuti in mod natural, atunci cand este sezonul lor, adica toamna.
Incearca, pe cat posibil, sa consumi atat fructele cat si legumele proaspete, din surse de incredere, pentru a beneficia de toti nutrientii. In plus, e indicat sa astepti mereu sezonul fructelor si legumelor proaspete, pentru a fi siguri ca acestea au cat mai putine chimicale. Pe langa riscurile hormonale, e important de retinut ca o dieta bogata in alimente care contin multe pesticide, poate da probleme de dezvoltare in special copiilor.
Daca totusi simti nevoia de a consuma fructe si legume in orice sezon … si chiar este recomandat asta 🙂 … trebuie sa stii ca fungicidele sunt puternic oxidative, iar organismul nostru are nevoie fructe antioxidante. De aceea recomandarea mea este sa le speli in apa cu pH-ul de 11,5 pentru a elimina toate pesticidele, insecticidele si fungicidele din fructe si legume. Iar daca vrei sa-ti prepari sucuri din fructe, hai sa le facem cu Apa Kangen antioxidanta, alcalina si microstructurata.