Efectele radicalilor liberi
Radicalii liberi apar si atunci cand organismul nostru produce energie. Radicalii liberi ne ajuta sa producem energie si sa luptam cu infectiile, dar atunci cand sunt in exces, acestia produc imbatranirea prematura a celulelor. Reactiile ce duc la formarea radicalilor liberi se numesc reactii de oxidare sau de oxido-reducere. Actiunea ruginii asupra metalelor este similara cu efectul radicalilor in exces asupra noastra.
Daca nu ar exista mecanisme de aparare impotriva acestor radicali liberi acestia ar putea distruge foarte repede toate celulele organismului uman.
Radicalii liberi sunt raspunzatori de cresterea riscului de aparitie a majoritatii bolilor, de imbatranirea celulelor și deci de imbatranirea intregului organism.
Image Description
Deci, ce sunt radicalii liberi? Sunt atomi, sau grupuri de atomi instabili ce incearca permanent sa devina stabili. Ei pot deveni stabili doar atunci cand „fura” un electron de la alte molecule din apropiere transformand substanța respectiva intrun radical liber si impiedicand functionarea corespunzatoare a ei.
Stresul oxidativ
Stresul oxidativ este cauzat de un dezechilibru intre cantitatea de oxigen reactiv ce se produce in organism si capacitatea organismului de a elimina acesti produsi sau de a repara pagubele produse de ei.
Stresul oxidativ da o culoare maronie bananelor in cateva zile si marului in cateva minute. Acelasi lucru se intampla si in celulele noastre.
Nu putem scapa de stresul oxidativ pentru ca acesta este produs la fiecare gura de aer pe care o inspiram.
Efectele oxigenului reactiv
Nu ar trebui sa va ganditi la radicalii liberi ca la ceva rau pentru ca dupa cum am spus mai sus acestia sunt produsi in reactii ce ne mentin in viată, iar unele celule ale sistemului imunitar elibereaza acesti radicali pentru a lupta impotriva patogenilor. Exista dovezi ca acesti radicali liberi ajuta si la comunicarea intercelulara si intracelulara. Chiar daca au multe efecte benefice asupra organismului, daca sunt prezenti in exces, au si efecte negative asupra lui.
Cum ne putem proteja de actiunea radicalilor liberi?
Viata pe pamant a evoluat in prezenta oxigenului si a altor surse de radicali liberi, deci a trebuit sa se adapteze si sa faca fata atacului permanent al radicalilor liberi. Antioxidantii sunt substantele ce pot limita cantitatea de radicali liberi din organism si efectele acestora asupra lui.
In mod normal, corpul poate lupta cu radicalii liberi formati ca urmare a proceselor metabolice. Antioxidantii produsi in mod natural de catre organism ii pot tine sub control. Factorii externi si actiunea lor repetata coplesesc sistemul de aparare al corpului, ducand la aparitia bolilor cronice. De asemenea, radicalii liberi reprezinta principala cauza a imbatranirii premature.
Ce sunt antioxidantii?
Sunt molecule stabile care furnizeaza electronul lipsa radicalului liber, neutralizandu-i actiunea si reducand capacitatea lui de alterare a celorlalte celule din organism.
Antioxidantii ”leaga” radicalii liberi, adica reactioneaza chimic cu ei si formeaza noi molecule stabile din punct de vedere chimic. Astfel ii impiedica sa atace si sa distruga moleculele altor substante sau ADN-ul din celule. Noile molecule formate sunt eliminate din corp de obicei prin urina.
Practic, antioxidantii readuc echilibrul chimic la nivel celular si previn unele reactii chimice haotice pe care le-ar putea provoca radicalii liberi. In acest fel, ei ne feresc de boli, de imbatranirea prematura si ne ajuta sa eliminam mai bine toxinele din organism.
Principalele surse de antioxidanti sunt fructele si legumele proaspete, dar in zilele noastre majoritatea lor sunt crescute artificial, ajutate cu pesticide si potentiatori … practic transformandu-le in potentiale oxidante ale organismului uman.
Ar mai fi si varianta sa ne furnizam organismului antioxidanti prin suplimente alimentare, sau vitamine. Studii recente arata insa, ca antioxidantii proveniti din suplimente alimentare ar putea chiar dauna sanatatii si ca cea mai buna sursa de antioxidanti sunt alimentele.
Una dintre cele mai bune surse de antioxidanti o gasim totusi in Apa KANGEN. Aceasta apa pe langa faptul ca este alcalina, ceea ce ajuta la netralizarea acidul din organism, este si microstructurata molecular, ceea ce ofera o hidratare de 3-4 ori mai rapida si mai eficienta, decat orice alta apa. Nu in ultimul rand, asa cum am mentionat este o rezerva inepuizabila de antioxidanti. Masurata cu aparate profesionale, potentialul de oxidoreducere ajunge chiar si la -450mV, mult peste ceea ce ofera cel mai puternic antioxidant existent in momentul de fata pe piata, Resveratrolul, adica extrasul din samburi de struguri rosii, care ajunge undeva la -150mV!!! Iar partea cea mai frumoasa este ca apa este indispensabila vietii si consumand Apa Kangen putem avea antioxidantii necesari in lupta cu radicalii liber.
Schimba-ti Apa, Schimba-ti Viata! Bea Apa Kangen!
HTML Website Builder